documentaire

Eén dak, 5 generaties en een oorlog 

Het huis waar ik in opgroeide heeft een belangrijk verhaal dat nog niet verteld is. De rol die het speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog is van essentieel belang geweest. Het was een huis waar onderduikers, verzetswerkers en geallieerden terecht konden om te schuilen voor de Nazi’s. Daarnaast speelden mijn grootouders een belangrijke rol in het verzet. Mijn grootvader werkte in het gewapend verzet in verband met onder andere de O.D., K.P., R.V.V.

Mijn grootmoeder was naast koerierster voor mijn grootvader ook belangrijk voor het Kinder Comité in Utrecht.

De oorlog staat in groot contrast met mijn jeugd die zorgeloos was. Ik ben de vijfde generatie die in het huis opgroeide. Als ik de verhalen niet doorvertel zullen ze verdwijnen in de tijd.

Schimmenrijk

Schimmenrijk is een seire die het verhaal vertelt over de line-crossings bij de Waal. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de Waal de rivier die de scheiding vormde tussen bezet en bevrijd Nederland. De Waalcrossers staken met gevaar voor eigen leven de rivier over om informatie of mensen naar het bevrijden zuiden te brengen. Een onderbelicht verhaal dat uiterst belangiijk was in het gevecht tegen de bezetter. 
De serie bestaat uit nachtfoto's van plekken waar de crossers vertrokken in combinatie met citaten van deze crossers.  De esthetiek van de nacht in combinatie met de citaten die de akelige waarheid vertellen zorgt voor een serie waarbij de kijker gaat nadenken. 

De titel 'Schimmenrijk' komt vanuit de griekse mythologie. Het is volgens de oude Grieken de plek waar de doden verbeleven na hun dood. Er werd ook over gesproken als de plek van de nacht.

"Op alles wat er in het Sperrgebiet beweegt, wordt geschoten. Steeds scherper wordt de bewaking." 

"Ik wist toen absoluut niet dat er nog meer crossers waren, ik dacht dat ik de enige was." 

"Je wist niet wie het waren. Dat wou je niet weten. En daar vroeg je niet naar, je vroeg nergens naar." 

Ik weet wat je denkt

In 'ik weet wat je denkt' onderzoek ik de mate waarin we, als mens, de controle over onze hersenen kwijt raken. Zijn we in de toekomst nog wel verantwoordelijk voor onze daden? En in welke mate ben je de controle over je brein nu al kwijt? 

Een combinatie van documentaire fotografie,

geënsceneerde beelden en citaten van neurowetenschappers wil ik je laten nadenken over de vraag hoe ver jij de controle van je brein al uit handen hebt gegeven.